Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Νέα έκθεση αποκαλύπτει επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες στη γούνα παιδικών ενδυμάτων

Την ύπαρξη τοξικών χημικών ουσιών σε ενδύματα αναφέρει σε έκθεσή της η Δανική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Anima, μετά από ελέγχους που διεξήγαγε. Τα ευρήματα της Δανικής έκθεσης αποτελούν συνέχεια προηγούμενων ερευνών στη Γερμανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τις οποίες ενδύματα μεγάλων ονομάτων της μόδας, όπως ο οίκος ενδυμάτων πολυτελείας Gucci, βρέθηκαν θετικά σε τεστ για τοξικές χημικές ουσίες. 

Η επεξεργασίας της γούνας γίνεται συχνά στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούνται βαρέα μέταλλα, διαλύτες και φυτοφάρμακα. Στα ενδύματα που ελέγχθησαν βρέθηκαν χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, καρκίνο και αλλεργίες.

"Είναι τρομακτικό, ενδύματα για παιδιά να περιέχουν τόσες πολλές τοξικές χημικές ουσίες. Νομίζω ότι πολλοί γονείς δεν το γνωρίζουν αυτό. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί ο καθένας να κάνει για να προστατέψει τον εαυτό του, είναι να αποφεύγει τη γούνα. Οι εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν αν αφαιρέσουν εντελώς τη γούνα από τα ενδύματα που παράγουν", λέει ο Joh Vinding, διευθυντής της Anima.

Συνολικά ελέγχθησαν έξι ενδύματα για παιδιά και εφήβους, μεταξύ των οποίων οι δημοφιλείς μάρκες, Canada Goose, Ver de Terre, Modström και Bahne - και όλα αποδείχθηκε ότι περιέχουν επικίνδυνα τοξικά. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ανεξάρτητο γερμανικό εργαστήριο.

Μερικές από τις τιμές που κατέγραψε η έρευνα, υπερβαίνουν τα όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα χημικά REACH, ενώ για ορισμένα από τα χημικά που βρέθηκαν δεν υπήρχε όριο για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ (Danish). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Anima site.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου