Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Νορβηγία: H κατασκευή εκτροφείου μίνκ σταμάτησε έπειτα από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων



 Πάνω: Αν και οι κατασκευαστικές εργασίες ενός εκτροφείου μινκ μεγέθους 1000 τετραγωνικών μέτρων είχαν αρχίσει, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων εμπόδισαν τελικά την ολοκλήρωση του έργου και τον απάνθρωπο εγκλεισμό των ζώων στα κλουβιά.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή ενός μεγάλου εκτροφείου μινκ στο Lillesand της Νορβηγίας είχαν τελικά επιτυχία. Ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες είχαν ήδη ξεκινήσει, η αίτηση για την κατασκευή του εκτροφείου τελικά αποσύρθηκε και έτσι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή δεν θα υπάρχει μία ακόμη εγκατάσταση με φυλακισμένα μινκ. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική και ενθαρρυντική νίκη, που αποδεικνύει ότι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν αποτέλεσμα και μπορούν να σώσουν τα ζώα.

Η κακοποίηση των ζώων εμποδίστηκε

Η ανακοίνωση των σχεδίων κατασκευής του νέου εκτροφείου στο Lillesand τον περασμένο Δεκέμβριο, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των οργανώσεων για την προστασία των ζώων. Ο εκτροφέας είχε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες εκσκαφής του έργου. Σε μια πρόσφατη συνάντησή του όμως με το δήμο, απέσυρε τελικά την αίτηση κατασκευής. 
Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, όταν η τοπική εφημερίδα "Fædrelandsvennen" στην οποία δημοσιεύτηκαν τα ευχάριστα νέα στις 15 Φεβρουαρίου, επικοινώνησε μαζί του. Η εφημερίδα αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή των κατοίκων στην πρόληψη της κακοποίησης των ζώων.

Οι κάτοικοι κατά των εκτροφείων μινκ

Οι προσπάθειες των κατοίκων των γειτονικών περιοχών να αποτρέψουν την κακοποίηση των ζώων ήταν πολύ σημαντικές. Περίπου 70 κάτοικοι παραπονέθηκαν στο δήμο, όταν τα σχέδια για το νέο εκτροφείο έγιναν γνωστά. Ο Jarl Harald Kristiansen μέλος της τοπικής οργάνωσης Søndre Vardåsen velforening, εξέφρασε τη χαρά του όταν έμαθε ότι η κατασκευή του εκτροφείου σταμάτησε.
- «Η ακύρωση της κατασκευής του εκτροφείου είναι πολύ καλά νέα», δήλωσε ο Kristiansen σε συνέντευξή του στη "Fæderelandsvennen".

Μία νίκη ενάντια στη στέρηση της ελευθερίας

Πολλές ομάδες προστασίας των ζώων εργάστηκαν ενάντια στα σχέδια κατασκευής του εκτροφείου στο Lillesand . Μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε η ομάδα στο Facebook "Nei til pelsfarm i Lillesand" από ομάδες προστασίας των ζώων και ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν την κατασκευή του ανεπιθύμητου εκτροφείου.


Οι οργανώσεις δηλώνουν: "Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νίκη ως πηγή έμπνευσης για να δουλέψουμε πιο σκληρά μέχρι να κλείσουν όλα τα 280 εκτροφεία που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Νορβηγία."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου