Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15/5/2015

Η στήριξη του κλάδου της γούνας δεν στρέφεται μόνο ενάντια στα συμφέροντα των ζώων και του περιβάλλοντος, αλλά και στα συμφέροντα μίας ολόκληρης περιοχής και αποτελεί προσβολή για το δημόσιο αίσθημα που καταδικάζει την κακοποίηση ζώων, κυρίως όταν πρόκειται για ευτελείς σκοπούς και μη αναγκαία πολυτελή προϊόντα

Με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης υπέρ της γουνοποιίας κατά την 40η Διεθνή Έκθεση Γούνας στην Καστοριά, η Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας και η Πρωτοβουλία Πολιτών "Η Καστοριά Λέει Όχι στη Γούνα", με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, εκφράζουν την απογοήτευσή τους και αναφέρουν  ότι μία πιθανή στήριξη του κλάδου της γούνας δεν θα είναι προς όφελος της κοινωνίας, αλλά μόνο προς όφελος λίγων επιχειρηματιών που πλουτίζουν από την εκμετάλλευση ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος.  Στην επιστολή αναφέρονται οι εναλλακτικές ανάπτυξης του τουρισμού  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μίας περιφέρειας που σύμφωνα με έρευνες βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τουριστικής ανάπτυξης  παρά τις σημαντικές δυνατότητες που παρουσιάζει στον εν λόγω τομέα.  Ασκείται κριτική  επίσης σε επιχειρήματα που θέλουν την Ελλάδα να ταυτίζεται με την παραγωγή γούνας, επιχειρήματα που προσβάλλουν την ελληνική κοινωνία, η οποία καταδικάζει την κακοποίηση και τη θανάτωση ζώων, κυρίως όταν πρόκειται για μη αναγκαία πολυτελή προϊόντα, όπως είναι τα προϊόντα γούνας.

Για μία ακόμη φορά καλείται η νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που απαγόρευσαν την εκτροφή και θανάτωση ζώων για την παραγωγή γούνινων προϊόντων και να σεβαστεί τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν για μία διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, ενάντια σε επιχειρηματικά συμφέροντα με σεβασμό προς τους ανθρώπους, το περιβάλλον και τα ζώα.
Οποιαδήποτε άλλη πολιτική υπέρ της καταστροφικής  και βάρβαρης  αυτής δραστηριότητας, θα είναι όχι μόνο αδικαιολόγητη, αλλά και ασυγχώρητη.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία παρακολουθούσαμε τις τελευταίες μέρες τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων που επισκέφτηκαν την 40η Διεθνή Έκθεση Γούνας στην Καστοριά. Με θλίψη διαπιστώσαμε ότι εκπρόσωποι της κυβέρνησής σας, προέβησαν σε δηλώσεις υπέρ της γουνοποιίας και χαρακτηρισμούς οι οποίοι όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά και δεν αρμόζουν σε μία αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση την οποία εμπιστεύτηκαν οι πολίτες για να ακολουθήσει μία διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, κόντρα σε μικροεπιχειρηματικά συμφέροντα, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη και πάντα με σεβασμό προς τους ανθρώπους, το περιβάλλον και τα ζώα.
Δηλώσεις και πολιτικές υπέρ της γουνοποιίας, δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας, αλλά μόνο σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα ενός κυκλώματος που έχει επιβληθεί στην περιοχή και πλουτίζει από την εκμετάλλευση ανθρώπων, περιβάλλοντος και ζώων, διατηρώντας πολυτελή εκθετήρια και καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισπράττοντας παράλληλα παχυλές επιδοτήσεις.

Η γουνοποιία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας κλάδος με μεγάλη επικινδυνότητα ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχείς περιόδους κρίσεων και χαμηλής ζήτησης, οι ελληνικές εξαγωγές γούνινων προϊόντων έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ τα αποτελέσματα των εκθέσεων φωνάζουν ότι οι προοπτικές για το εμπόριο γούνας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι παράλογο και αδικαιολόγητο να επιμένουμε να επενδύουμε στη γουνοποιία, αφού το μόνο που θα επιτύχουμε θα είναι να σπαταλήσουμε κι άλλο χρόνο, κι άλλο δημόσιο χρήμα σε μία αποδεδειγμένα επισφαλή δραστηριότητα η οποία επιπλέον καταδικάζεται από το σύνολο της κοινωνίας.

Ο ισχυρισμός ότι η γούνα αποτελεί σημαντικό παραγωγικό κλάδο όπως ακούστηκε από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δείχνει αδυναμία και κυρίως απροθυμία να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα. Η επικράτησή της γουνοποιίας, δεν έχει ωφελήσει την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, δεν έχει επιτύχει τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δεν έχει καταφέρει να μειώσει τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, έχει λειτουργήσει εις βάρος άλλων κλάδων, ενώ υποβαθμίζει μία περιοχή με μεγάλο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού καταδικάζοντας τους κατοίκους σε φτώχεια, μιζέρια και ανασφάλεια. Σε μία περίοδο μάλιστα που η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά εύθραυστη και ευάλωτη, οι επενδύσεις σε τομείς που παράγουν μη αναγκαία πολυτελή προϊόντα, εκτός από παράλογες είναι και επικίνδυνες.

Αναφορικά με την ανησυχία της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά κατά την επίσκεψή της στη έκθεση γούνας για το συνάλλαγμα που φέρνουν οι γούνες και την συμβολή τους στην οικονομία της χώρας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την επιλογή της δυναμικής βιομηχανίας του τουρισμού που στην περιοχή βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά  επίπεδα. Σας παρακαλούμε να ρίξετε μία ματιά στους επισυναπτόμενους πίνακες, που δείχνουν τη Δυτική Μακεδονία στις τελευταίες θέσεις τουριστικής ανάπτυξης, που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επενδύσεων στον τομέα αυτό. Είναι επίσης γνωστό, ότι πολλές περιοχές στηρίζονται στον τουρισμό ως κύρια πηγή εσόδων, απασχόλησης και ανάπτυξης. Τα ιδιαίτερα μορφολογικά και πολιτιστικά στοιχεία που διαθέτει η περιοχή, μπορούν να προσελκύσουν έναν σημαντικό αριθμό τουριστών, αναδεικνύοντας τον τουρισμό σε μία δυνατή οικονομική δραστηριότητα με σημαντικά έσοδα για τη  χώρα.

Το δε επιχείρημα που πρόβαλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην 40η έκθεση γούνας στην Καστοριά, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, ότι η γούνα έχει ''ελληνική ταυτότητα'' και ''ταυτίζεται με τη χώρα μας'', αποτελεί προσβολή για την πλειονότητα των πολιτών που εκφράζεται όλο και πιο δυναμικά κατά της κακοποίησης των ζώων και καταδικάζει τον βασανισμό και τη θανάτωσή τους για μη αναγκαία πολυτελή προϊόντα, όπως είναι τα προϊόντα γούνας.

κ. Πρωθυπουργέ, κ.κ. Υπουργοί,

Οι πολίτες καταδίκασαν με την ψήφο τους πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων που αγνόησαν τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες τους. Μία πιθανή στήριξη της γουνοποιίας από την κυβέρνησή σας, όχι μόνο θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που σας εμπιστεύτηκαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε μία προοδευτική κυβέρνηση που καλείται να υπερασπιστεί χαμένες αξίες και βιώσιμες εναλλακτικές, αλλά θα έρθει και σε αντίθεση με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα ζώα.

Σας επισημαίνουμε επίσης, ότι καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε περιορισμό των εκτροφείων και καταργούν σταδιακά την εκτροφή γουνοφόρων ζώων έπειτα από αντιδράσεις των πολιτών τους, ξένοι εκτροφείς μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας. Είναι υποχρέωσή μας να εμποδίσουμε να μετατραπεί η Ελλάδα στη ''χωματερή'' της Ευρώπης.

Μόλις πριν λίγες μέρες στην κυβέρνηση της Νορβηγίας κατατέθηκε πρόταση για περικοπή των επιδοτήσεων προς τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, ενώ η απαγόρευση της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους θα συζητηθεί πολύ σύντομα.

Οι λύσεις και οι εναλλακτικές υπάρχουν, είναι εφικτές και εφαρμόσιμες και θα δώσουν πραγματικές και μακροχρόνιες λύσεις στα προβλήματα της περιοχής. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια υπέρ του κυκλώματος της γούνας, θα είναι όχι μόνο αδικαιολόγητη αλλά και ασυγχώρητη.

Τελούμε εν αναμονή των ενεργειών σας
Με προβληματισμό και επιφύλαξη

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΄΄Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΟΥΝΑ΄΄

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ

2 σχόλια: