Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Νέα μελέτη δείχνει ότι η αληθινή γούνα βλάπτει το περιβάλλον περισσότερο από μια ψεύτικη

Όσον αφορά το περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος του κλάδου της γούνας, μελέτες έχουν δείξει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή ενός παλτού από φυσική γούνα είναι μεγαλύτερες από εκείνες της παραγωγής μιας συνθετικής γούνας. Τα προϊόντα αληθινής γούνας καταναλώνουν περισσότερους ενεργειακούς πόρους από όσους καταναλώνουν εκείνες που είναι κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά. Ο ισχυρισμός ότι η γούνα είναι «πράσινη» διαψεύτηκε έντονα από τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης πάνω στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής γούνας από μινκ. Ολλανδοί ερευνητές από το CE Delft εκπόνησαν μια «αποτίμηση κύκλου ζωής» της γούνας, η οποία μελέτησε την αλυσίδα της γουνοπαραγωγής από την παραγωγή τροφής για τα μινκ μέχρι την παραγωγή 1 κιλού γούνας έτοιμη για χρήση από τον τομέα μεταποίησης. Η μελέτη έλαβε υπόψη 18 διαφορετικά περιβαλλοντικά θέματα ώστε να καταστεί δυνατό να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα, συνέκρινε τον αντίκτυπο της γούνας των μινκ και κάποιων κοινών υφασμάτων, προερχόμενα από υλικά όπως το βαμβάκι, το μαλλί, τα ακρυλικά και τα πολυεστερικά υφάσματα.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η γούνα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα 17 από τα 18 περιβαλλοντικά θέματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κλιματική αλλαγή, ο ευτροφισμός και οι τοξικές εκπομπές. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις η γούνα βρέθηκε σε πολύ χειρότερα επίπεδα από τα υφάσματα, ακόμα και όταν λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότερες πιθανές τιμές στα διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.


Επιπρόσθετοι παράγοντες που συμβάλουν σημαντικά στις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γούνας από μινκ είναι οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου (N2O) και αμμωνίας (NH3) από τα περιττώματα των μινκ. Αυτές οι εκπομπές συμβάλλουν κυρίως στην οξύνιση και στο σχηματισμό αιωρούμενων σωματιδίων. Ο αντίκτυπος που έχει στην κλιματική αλλαγή 1kg γούνας μινκ είναι 5 φορές μεγαλύτερος από την τιμή του πιο επιβαρυντικού υφάσματος (μαλλί). Αυτό οφείλεται τόσο στις ζωοτροφές όσο και στις εκπομπές N2O από τα περιττώματα των μινκ.

Κατεβάστε τη μελέτη από εδω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου