Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Προσπαθούν απεγνωσμένα οι Καναδοί να ανοίξουν την αγορά της Κίνας για τα προϊόντα φώκιας


Όταν η Καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο ότι η Κίνα συμφώνησε να ανοίξει την αγορά της στα καναδικά προϊόντα φώκιας, οι συμμετέχοντες στην πολιορκούμενη αυτή βιομηχανία σκέφτηκαν ότι αυτό θα ήταν η σωτηρία τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν από καιρό απαγορεύσει τις εισαγωγές στα προϊόντα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το ίδιο το 2010 και υπήρχαν φήμες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, ότι και η Ρωσία θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Όπως είχε πει ο Denis Longuépée του Συνδέσμου Κυνηγών Φώκιας στα Νησιά της Μαγδαληνής:« Ο πληθυσμός της Κίνας είναι τόσο μεγάλος, ώστε αν ο καθένας αγοράζει κάποιο προϊόν από δέρμα φώκιας, δεν θα χρειάζεται πλέον να εξάγουμε στην Ευρώπη».
Ωστόσο, παρά τις τυμπανοκρουσίες του Καναδά για την πιθανή συμφωνία, καθώς και τις προσπάθειες του υπουργού αλιείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο τον Νοέμβριο, η συμφωνία δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Δεν είναι σαφές αν οι διαμαρτυρίες των οργανώσεων για τα Δικαιώματα των Ζώων στην Κίνα, οι οποίες ξέσπασαν μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία τον Ιανουάριο του 2011, έπεισαν τις κινεζικές αρχές να καθυστερήσουν την εφαρμογή, ή αν έχουν άλλους λόγους για τη διεξαγωγή μίας όπως την αποκαλούν, «τεχνικής αναθεώρησης».
Ανεξάρτητα από αυτό, στις 6 Φεβρουαρίου ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, βρέθηκε στην Κίνα, όπου προσπάθησε και πάλι να επιτύχει μία συμφωνία για την έναρξη των  εξαγωγών. «Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά αυτή την σημαντική βιομηχανία και να αναζητά νέες διεθνείς αγορές όπως είναι η Κίνα, για τα καναδικά προϊόντα φώκιας», είπε την παραμονή της αναχώρησής του.
Η βιομηχανία προϊόντων φώκιας, που είναι στόχος των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων για πολλές δεκαετίες, βρίσκεται σε παρακμή, αφού πέρυσι θανατώθηκαν  37.000 φώκιες, λιγότερες από τις 67.000 που θανατώθηκαν το προηγούμενο έτος, και ακόμη λιγότερες από τις 75.000 που θανατώθηκαν το 2009. Αν και η θανάτωση των λευκών νεογνών φώκιας έχει απαγορευθεί από το 1987, η βιομηχανία δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την αρνητική δημοσιότητα από τις οργανώσεις υπέρ των ζώων, ή να πείσει τις ξένες κυβερνήσεις, ότι οι ενήλικες φώκιες θανατώνονται με ανώδυνο ή βιώσιμο τρόπο. Πολλοί διάσημοι, από τη Μπριζίτ Μπαρντό (όταν ήταν ακόμη νέα) μέχρι τον Sir Paul McCartney, έχουν καταδικάσει έντονα το κυνήγι φώκιας.
Οι επικριτές της βιομηχανίας, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα των φορολογουμένων που χρησιμοποιούνται σήμερα για να στηρίξουν τον κλάδο αυτό, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθούν για να αποζημιώσουν τους εναπομείναντες κυνηγούς. Υπολογίζεται ότι από τους 11.000 εγγεγραμμένους κυνηγούς στον Καναδά, μόνο ένα μικρό ποσοστό συμμετέχουν στο κυνήγι φώκιας. Η γνωστή οργάνωση υπέρ των ζώων (PETA), ένας από τους πιο δυνατούς αντιπάλους της βιομηχανίας, λέει ότι κάθε χρόνο δαπανώνται 7 εκατομμύρια καναδικά δολάρια για την στήριξη ενός κλάδου που αποφέρει  κέρδη μόνο 1 εκατομμύριο. «Γιατί σπαταλούμε πολύτιμους πόρους για να πείσουμε τις ξένες αγορές, όταν η πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι το κυνήγι είναι μια ξεπερασμένη και μη βιώσιμη δραστηριότητα;», ρωτά ο Mac Harb, ένας γερουσιαστής από το αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου