Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Τύπου για την Προνομιακή Αντιμετώπιση του Κλάδου της Γούνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ


Την αντίθεσή τους για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπέρ της βιομηχανίας της γούνας αλλά και για τις υψηλές επιδοτήσεις προς την αμφιλεγόμενη αυτή βιομηχανία, εξέφρασε με επιστολή της προς τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τα αρμόδια υπουργεία η Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου της Γούνας.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το δημόσιο αίσθημα κατά της γούνας αναπτύσσεται ταχέως σε όλο τον κόσμο και ενώ άλλες χώρες προχωρούν σε απαγορεύσεις και περιορισμούς, είναι παράλογο και εξωφρενικό στη χώρα μας να σπαταλάμε χρήματα φορολογούμενων πολιτών και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης, για να στηρίξουμε μία δραστηριότητα που καταδικάζεται από την κοινή γνώμη και δείχνει παγκοσμίως να μην έχει μέλλον.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν επίσης και για την πολιτική που ακολουθεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη κος Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος προωθεί με ζήλο τα συμφέροντα του κλάδου, αποδεικνύοντας ότι αδιαφορεί όχι μόνο για την ασύδοτη βαρβαρότητα που σχετίζεται με τη βιομηχανία γούνας, αλλά και για την βούληση των πολιτών και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα ζώα. Ο κος Κασαπίδης φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τις εξελίξεις που θέλουν την κατάργηση της γουνοποιίας! Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, και δε βοηθά όσους ενδιαφέρονται να μεταβούν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές ευκαιρίες, αφού το εμπόριο γούνας είναι μία βάναυση δραστηριότητα που δεν έχει μέλλον!

Στην επιστολή αναφέρθηκαν τα τεκμηριωμένα προβλήματα σχετικά με την ευζωία των ζώων στα εκτροφεία ενώ παρουσιάστηκαν και οι σοκαριστικές συνθήκες που επικρατούν στα εκτροφεία όπως έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες. Παραθέτουμε μερικά μόνο από αυτά:

ΦΙΛΑΝΔΙΑ - http://vimeo.com/9476403
ΝΟΡΒΗΓΙΑ - http://www.forbypels.no/english
ΙΣΠΑΝΙΑ - http://vimeo.com/15961993

Τονίστηκαν επίσης οι αυξανόμενες αντιδράσεις κατά της γουνοποιίας σε όλο τον κόσμο που στέλνουν ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: ότι η κακοποίηση και η θανάτωση των ζώων για τη γούνα τους, οι απάνθρωπες και βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης των γουνοφόρων ζώων αλλά και οι τρομακτικές μέθοδοι θανάτωσής τους, δεν είναι πλέον αποδεκτές και ο κλάδος αυτός δεν έχει μέλλον!

Σημαντικά είναι επίσης τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται κατά την παραγωγή γούνας τόσο από την εντατική εκτροφή των ζώων όσο και από την επεξεργασία των γουνοδερμάτων που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τους εργαζόμενους, ενώ δημιουργούν και θέματα ποιότητας της ζωής των κατοίκων γειτονικών περιοχών.

Η πολιτεία οφείλει να σταματήσει να σπαταλά τα χρήματα φορολογούμενων πολιτών για μία δραστηριότητα που καταδικάζεται από το σύνολο των πολιτών και δείχνει ότι παγκοσμίως δεν έχει προοπτική και να εκτιμήσει μια πορεία για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, στηρίζοντας δραστηριότητες ηθικά αποδεκτές αλλά και να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να μεταβούν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές ευκαιρίες.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και έχει ισχυρές αναπτυξιακές δυνατότητες στη βιολογική γεωργία καθώς και στην αύξηση παραγωγής κρόκου. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά μεγάλης οικολογικής σημασίας και μοναδικής βιοποικιλότητας που διακρίνει την περιοχή, η μοναδική πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά και η αξιοποίηση πλούσιων ιστορικών μνημείων και παραδοσιακών οικισμών που δεν έχουν προβληθεί έως σήμερα, είναι ανάμεσα στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Τα θέματα που προκύπτουν κατά την παραγωγή γούνας είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε. Είναι ευθύνη της πολιτείας η προετοιμασία των επαγγελματιών του κλάδου της γούνας ώστε να περάσουν σταδιακά και οριστικά σε μία εναλλακτική λύση, και να αναπτυχθούν βιομηχανίες γύρω από δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν το βασανισμό ζώων και έχουν στην αγορά ένα μέλλον και όχι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές.


Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου της Γούνας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Προσπαθούν απεγνωσμένα οι Καναδοί να ανοίξουν την αγορά της Κίνας για τα προϊόντα φώκιας


Όταν η Καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο ότι η Κίνα συμφώνησε να ανοίξει την αγορά της στα καναδικά προϊόντα φώκιας, οι συμμετέχοντες στην πολιορκούμενη αυτή βιομηχανία σκέφτηκαν ότι αυτό θα ήταν η σωτηρία τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν από καιρό απαγορεύσει τις εισαγωγές στα προϊόντα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το ίδιο το 2010 και υπήρχαν φήμες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, ότι και η Ρωσία θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Όπως είχε πει ο Denis Longuépée του Συνδέσμου Κυνηγών Φώκιας στα Νησιά της Μαγδαληνής:« Ο πληθυσμός της Κίνας είναι τόσο μεγάλος, ώστε αν ο καθένας αγοράζει κάποιο προϊόν από δέρμα φώκιας, δεν θα χρειάζεται πλέον να εξάγουμε στην Ευρώπη».
Ωστόσο, παρά τις τυμπανοκρουσίες του Καναδά για την πιθανή συμφωνία, καθώς και τις προσπάθειες του υπουργού αλιείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο τον Νοέμβριο, η συμφωνία δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Δεν είναι σαφές αν οι διαμαρτυρίες των οργανώσεων για τα Δικαιώματα των Ζώων στην Κίνα, οι οποίες ξέσπασαν μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία τον Ιανουάριο του 2011, έπεισαν τις κινεζικές αρχές να καθυστερήσουν την εφαρμογή, ή αν έχουν άλλους λόγους για τη διεξαγωγή μίας όπως την αποκαλούν, «τεχνικής αναθεώρησης».
Ανεξάρτητα από αυτό, στις 6 Φεβρουαρίου ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, βρέθηκε στην Κίνα, όπου προσπάθησε και πάλι να επιτύχει μία συμφωνία για την έναρξη των  εξαγωγών. «Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά αυτή την σημαντική βιομηχανία και να αναζητά νέες διεθνείς αγορές όπως είναι η Κίνα, για τα καναδικά προϊόντα φώκιας», είπε την παραμονή της αναχώρησής του.
Η βιομηχανία προϊόντων φώκιας, που είναι στόχος των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων για πολλές δεκαετίες, βρίσκεται σε παρακμή, αφού πέρυσι θανατώθηκαν  37.000 φώκιες, λιγότερες από τις 67.000 που θανατώθηκαν το προηγούμενο έτος, και ακόμη λιγότερες από τις 75.000 που θανατώθηκαν το 2009. Αν και η θανάτωση των λευκών νεογνών φώκιας έχει απαγορευθεί από το 1987, η βιομηχανία δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την αρνητική δημοσιότητα από τις οργανώσεις υπέρ των ζώων, ή να πείσει τις ξένες κυβερνήσεις, ότι οι ενήλικες φώκιες θανατώνονται με ανώδυνο ή βιώσιμο τρόπο. Πολλοί διάσημοι, από τη Μπριζίτ Μπαρντό (όταν ήταν ακόμη νέα) μέχρι τον Sir Paul McCartney, έχουν καταδικάσει έντονα το κυνήγι φώκιας.
Οι επικριτές της βιομηχανίας, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα των φορολογουμένων που χρησιμοποιούνται σήμερα για να στηρίξουν τον κλάδο αυτό, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθούν για να αποζημιώσουν τους εναπομείναντες κυνηγούς. Υπολογίζεται ότι από τους 11.000 εγγεγραμμένους κυνηγούς στον Καναδά, μόνο ένα μικρό ποσοστό συμμετέχουν στο κυνήγι φώκιας. Η γνωστή οργάνωση υπέρ των ζώων (PETA), ένας από τους πιο δυνατούς αντιπάλους της βιομηχανίας, λέει ότι κάθε χρόνο δαπανώνται 7 εκατομμύρια καναδικά δολάρια για την στήριξη ενός κλάδου που αποφέρει  κέρδη μόνο 1 εκατομμύριο. «Γιατί σπαταλούμε πολύτιμους πόρους για να πείσουμε τις ξένες αγορές, όταν η πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι το κυνήγι είναι μια ξεπερασμένη και μη βιώσιμη δραστηριότητα;», ρωτά ο Mac Harb, ένας γερουσιαστής από το αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο Κόμμα.