Ενόψει της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας (που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Αθήνα) και της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς (4 - 7 Μαΐου 2012), η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτισή τους προς τους επαγγελματίες της γουνοποιίας και του γουνεμπορίου, το καταναλωτικό κοινό που τους στηρίζει, και την πολιτεία, η οποία συνεχίζει απροκάλυπτα την προνομιακή αντιμετώπιση του κλάδου με την πολιτική υψηλών επιδοτήσεων.
Όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή γούνας περιορίζεται ή καταργείται, στην Ελλάδα η ματωβαμένη αυτή βιομηχανία ακμάζει με κυριότερους πελάτες της τη Ρωσία και την Κίνα. Το γεγονός όμως, ότι η Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου γούνας στον κόσμο, μόνο ντροπή και όνειδος μπορεί να προκαλέσει στο συναισθηματικά νοήμονα κόσμο.
Το γουνεμπόριο προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εφόσον συνεχίζει να καταστρέφει τις ζωές συναισθανόμενων και νοήμονων όντων για να παράξει ένα προϊόν, παντελώς και εν πολλοίς άχρηστο.
Όλοι όσοι ευθύνονται και εμπλέκονται, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, στη βιομηχανία αυτή, απωθούν με ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας τα πολύ σοβαρά ηθικά και οικολογικά προβλήματα που προκύπτουν και που εν ολίγοις είναι τα εξής:
Συνθήκες εκτροφής και θανάτωσης: Οι συνθήκες εκτροφής, όπως και οι τρόποι θανάτωσή τους θυμίζουν ταινία με τον Φρέντυ Κρούγκερ ή, αλλιώς, μεσαιωνικά βασανιστήρια. Ο εγκλεισμός των ζώων σε κλουβιά απελπιστικά μικρά, τους προκαλεί στρες, τρέλα, κανιβαλισμό και αυτοακρωτηριασμό.
Τα ζώα ζουν στην κυριολεξία πάνω στα περιττώματά τους και φερουν μολύνσεις στα μάτια, ανοιχτές πληγές, κομμένες ουρές, παραμορφωμένα άκρα και αυτιά, στοματικές ασθένειες, αδυναμία οστών λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης, έντονες στερεοτυπικές κινήσεις, δαγκώματα της γούνας ή, ακόμη χειρότερα, αυτοακρωτηριασμό της ουράς ή των άκρων (Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία και την Ευζωία των Ζώων, Δεκέμβριος 2001).
Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να καταστρέψουν τη γούνα τους, οι γουναράδες τα πνίγουν, τα χτυπούν ή τα σφυροκοπούν μέχρι θανάτου. Άλλοι τρόποι είναι η θανάτωση με αέρια, η πρωκτική ηλεκτροπληξία και η δηλητηρίαση. Τα μικρά ζώα στριμώχνονται σε κιβώτια και δηλητηριάζονται με την καυτή εξάτμιση ενός φορτηγού, ενώ οι θάλαμοι αποσυμπίεσης και το σπάσιμο του λαιμού είναι άλλες συνήθεις μέθοδοι εξόντωσης. Και σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, οι μέθοδοι δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλά ζώα έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους, ενώ γδέρνονται.
Οικολογικές επιπτώσεις: Ο εν λόγω κλάδος στην προσπάθειά του να προωθήσει τη γούνα μετέρχεται παραπλανητικά μέσα, χαρακτηρίζοντάς τη, για παράδειγμα, ως «φυσικό» ή «οικολογικό» προϊόν. Βεβαίως, και η πρώτη ύλη είναι φυσική αφού πρόκειται για ζώα που αρπάζουν από τη φύση, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
Η επεξεργασία της γούνας, όμως, δεν είναι καθόλου μια «φυσική» διαδικασία, αφού χρησιμοποιούνται τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης και του χρωμίου προκειμένου να αποτραπεί η αποσύνθεσή της. Οι ουσίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και τους εργαζόμενους.
Επιπλέον, η εντατική εκτροφή των ζώων είναι μία από τις κυριότερες αιτίες υποβάθμισης του περιβάλλοντος, εφόσον παράγονται τεράστιες ποσότητες αποβλήτων τα οποία στη συνέχεια διαβρώνουν το έδαφος και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών και όχι μόνο. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις πρόσφατες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών Καλοχωρίου και Ποριάς, λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη λειτουργία των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων καλούν την ελληνική πολιτεία:
• να απαγορεύσει άμεσα την ίδρυση νέων καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων εκτροφής γουνοφόρων
• να σταματήσει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του κλάδου
• να θεσπίσει αυστηρότατους κανονισμούς για τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων εκτροφείων
• να θεσπίσει νόμο για την οριστική κατάργηση της παραγωγής και του εμπορίου της γούνας εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου (2 έως 3 χρόνια από τώρα) και
• να στηρίξει τους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους στη γουνοποιία να περάσουν σταδιακά σε μια εναλλακτική και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα που δεν θα περιλαμβάνει το βασανισμό και τη δολοφονία συναισθανόμενων όντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον οικοτουρισμό, τις οργανικές καλλιέργεις κ.λπ.
Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει από μόνη της τα εχέγγυα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, βιολογικής γεωργίας και παραγωγής κρόκου. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής με τη μοναδική βιοποικιλότητα που τη διακρίνει, η μοναδική πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά και η αξιοποίηση πλούσιων ιστορικών μνημείων και παραδοσιακών οικισμών, που δεν έχουν προβληθεί έως σήμερα, είναι ανάμεσα στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφλικών Σωματείων επισημαίνει ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για εξέλιξη και ανάπτυξη, ας σταματήσουμε να εξοντώνουμε τα άλλα είδη. Το καθένα έχει το δικό του ρόλο στην αλυσίδα της ζωής και όποιος παρεμποδίζει την εκπλήρωσή του, για οποιονδήποτε λόγο, διαπράττει έγκλημα!