Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Δεν συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης

Την ανάπτυξη της γουνοποιίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να προωθεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη κος Γιώργος Κασαπίδης παρά τα τεκμηριωμένα προβλήματα ευζωίας των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους και την ασύδοτη βαρβαρότητα που σχετίζεται με την παραγωγή γούνας! Ο κος Κασαπίδης εξακολουθεί να προκαλεί με την απαράδεκτη και εξωφρενική στάση του υπέρ μίας δραστηριότητας που κατηγορείται παγκοσμίως και την οποία δε δίστασε να υπερασπιστεί για μία ακόμη φορά χθες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις»!
Ο κος Κασαπίδης αδυνατεί όχι μόνο να αντιληφθεί το δυσοίωνο μέλλον του κλάδου, αλλά και να δείξει την ελάχιστη συμπόνια προς τα ζωντανά αυτά πλάσματα τα οποία η βιομηχανία γούνας κακοποιεί ανελέητα! Αδυνατεί επίσης να σεβαστεί το δημόσιο αίσθημα κατά της γούνας το οποίο αναπτύσσεται ταχέως σε όλο τον κόσμο και επιμένει να σπαταλά η πολιτεία χρήματα φορολογούμενων πολιτών για να στηρίξει μία δραστηριότητα που εμπεριέχει τη βία προς τα ζώα και δείχνει παγκοσμίως να μην έχει μέλλον.

Την ίδια πολιτική όμως ακολουθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής Καστοριάς κος Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο οποίος και αυτός προωθεί με τον ίδιο ζήλο την αιματηρή αυτή βιομηχανία.

Παραθέτουμε αποσπάσματα των ομιλιών τους, από τα πρακτικά της Βουλής

Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης και εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας:

«Τέλος, θα ήθελα να χαιρετίσω και την αποδοχή της προτάσεως που έγινε για μια άλλη δραστηριότητα που ασκείται στην πατρίδα μας σε ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας, στη Δυτική Μακεδονία και στην πατρίδα μου την Κοζάνη. Είναι αυτή της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων, μια δυναμική δραστηριότητα που μέχρι σήμερα εντασσόταν στο βιοτεχνικό κλάδο της παραγωγής. Ενώ μιλάμε για εκτροφή ζωντανών οργανισμών, ζώων, αυτά ανήκαν μέχρι σήμερα στο βιοτεχνικό κλάδο. Υιοθετήθηκε, λοιπόν -και έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό κ. Ροντούλη και θα ήθελα έτσι και δημοσίως να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω γι’ αυτήν την αποδοχή της πρότασης του αιτήματος των εκτροφέων γουνοφόρων, εδώ και χρόνια- η ένταξη του κλάδου στην κτηνοτροφική δραστηριότητα, για τη βελτίωση του συντελεστή δόμησης των μονάδων τους μέσα στα οικόπεδά τους, ώστε από το 30% της κάλυψης που υπάρχει μέχρι σήμερα, να ξεπεράσει το 70%-80%, να φθάσει τη Δανία και την Ολλανδία που πρωταγωνιστούν σήμερα στην εκτροφή των γουνοφόρων ζώων και το ξεκαθάρισμα του ισοδυνάμου των  γουνοφόρων ζώων, όπως γίνεται στο σχέδιο νόμου, ώστε με αυτές τις διατάξεις να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος εκτροφής των γουνοφόρων ζώων και στην πατρίδα μας. Είναι ένας κλάδος που έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, διότι είναι μια αγορά που ραγδαίως αναπτύσσεται.»


Ζήσης Τζηκαλάγιας, Ανεξάρτητος Βουλευτής Καστοριάς

«Ακόμη σημαντικότερη η παράγραφος 4 αυτού του άρθρου, που προείπα, που κάνει ακόμη πιο ουσιαστική αναφορά στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, όπου λέει ότι εντός τριμήνου θα βγει ΚΥΑ από τρεις Υπουργούς, Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητα και Αγροτικής Ανάπτυξης, για ρύθμιση της ένταξης στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Με την ευκαιρία αυτή, κύριε Υπουργέ, να σας πω ότι τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων που  λειτουργούν περίπου μια δεκαετία, δειλά στην αρχή, στο νομό Καστοριάς και στην Επαρχία Βοΐου του νομού Κοζάνης απέδειξαν ότι τους πάει το κλίμα, πάνε πολύ καλά, απασχολούν εργαζόμενους νόμιμα με πολύ καλές αμοιβές, με πλήρη ασφάλιση. Αυτό τον κλάδο πρέπει να τον ενισχύσουμε, μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ καλά την περιοχή μας. Πέραν αυτών που προβλέπονται σ’ αυτόν τον νόμο, θα ήθελα και τη δικιά σας συνδρομή σαν κυβερνητικό στέλεχος στο Υπουργείο Ανάπτυξης μια και, όπως καταλήγουμε, είναι κτηνοτροφία και τα γουνοφόρα ζώα να μπορούν να ενταχθούν σε επενδύσεις όχι μόνο ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αλλά και το ζωικό κεφάλαιο. Αυτό θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό.»

Οφείλουμε επίσης να συγχαρούμε την κα Ηρώ Διώτη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατά τη χθεσινή συζήτηση αναφέρθηκε στα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία της κας Διώτη:

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας  

«Στο θέμα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων που αναφέρθηκε ο κύριος Κασαπίδης, το Δεκέμβριο του 2001 η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την υγεία και την ευζωία των ζώων δημοσίευσε έκθεση για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους στην οποία επισημαίνονται σημαντικότατα προβλήματα σχετικά με την ευζωία τους. Η έκθεση αυτή έδειξε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή γουνοφόρων έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή θνησιμότητα, σημαντικά προβλήματα νοσηρότητας, αδυναμία οστών λόγω έλλειψης άσκησης των ζώων, έντονες στερεοτυπικές συμπεριφορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δαγκώματα της γούνας ή ακόμα χειρότερα αυτοακρωτηριασμό της ουράς ή των άκρων. Είναι ξεκάθαρο ότι τα εκτροφεία γουνοφόρων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προσφέρουν ένα επαρκές και πολυσύνθετο περιβάλλον και η φυσιολογική συμπεριφορά των ζώων είναι αδύνατο να εκδηλωθεί μέσα σ’ αυτά. Υπ’ αυτό το πρίσμα εμείς δεν μπορούμε να δούμε την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ως κτηνοτροφία, αλλά καθαρά ως μία βιοτεχνική εγκατάσταση.»

Ζητάμε από τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου να απορρίψουν  οποιαδήποτε πρόταση στοχεύει στην ανάπτυξη μίας τόσο βάναυσης και άκρως κατακριτέας δραστηριότητας και να στηρίξουν τους επαγγελματίες του κλάδου ώστε να στραφούν σε άλλες βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές ευκαιρίες. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα είναι ένα ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά τους πάντες και το οποίο η κοινωνία πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει, καθώς η βάναυση μεταχείριση των ζώων δεν οδηγεί μόνο στην ταλαιπωρία των ζώων, αλλά και στην υποβάθμιση της κοινωνίας.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου